לווייתן גדול סנפיר בארכיפלג באזרוטו

בין השנים 2018 – 2022

צוות מחקר מטעם עמותת מחמל"י יצא ארבע פעמים ברציפות למוזמביק באפריקה, לביצוע מחקר פורץ דרך על אוכלוסיית הלוויתנים גדולי הסנפיר והדולפינים שחיים דרך קבע בארכיפלג באזרוטו. המחקר עקב אחרי אוכלוסיית היונקים הימיים באזור הייחודי והבתולי הזה של העולם, וסיפק כר נרחב ללמידה על אורחות החיים של הלוייתנים והדולפינים.

בין השנים 2018 – 2022 יצאה מדי שנה למוזמביק שבאפריקה משלחת ישראלית בראשותו של ד”ר עוז גופמן מהמכון ללימודי ים באוניברסיטת חיפה. מטרת המשלחת – לחקור את קהילת הלווייתנים גדולי הסנפיר שמגיעה לאזור ארכיפלג בזארוטו באוקיינוס ההודי מדי שנה בקיץ, ובעיקר את הקשר בין אימהות לגוריהן. מדובר במחקר ראשון ופורץ דרך של אוכלוסיית לווייתנים זו באזור שעד אז טרם נחקר, ותוצאותיו ומסקנותיו יהוו בסיס למחקרים עתידיים באזור זה.

לווייתנים גדולי סנפיר בחצי הכדור הדרומי נודדים מאנטארקטיקה הקרה צפונה, לאוקיינוס ההודי, כדי להזדווג. בדרכם חזרה הם עוצרים למשך שלושה חודשים בארכיפלג באזרוטו במוזמביק, שם הם עוסקים בעיקר בגידול הגורים. בתקופה זו הלווייתנים צמים. זוהי תקופה מצוינת לחקור אותם, לצפות בהתנהגותם ובמבנה הלהקות, למפות את האוכלוסייה ולעקוב אחרי מצבה, שכן ההתחממות הגלובלית, מצבו העגום של האוקיינוס ודיג יתר, כולם פגעו משמעותית גם באוכלוסיית היונקים וגורמים להצטמצמות האוכלוסייה המדהימה הזו.

המחקר כלל שימוש באמצעים טכנולוגיים שלא נעשה בהם שימוש בעבר הכולל רחפנים, מכשירי הקלטה תת מימיים ומצלמות תת-מימיות הצמודות לדופן הסירה, כולם לצורך איסוף נתונים על האוכלוסייה.

כל לווייתן צולם מעל המים, ועל פי טביעת סנפיר הייחודית שלו ניתן לו שם לצורך זיהויו בקהילה הבינלאומית, וכדי לאפשר לסקרים שייערכו בשנים הבאות לתת תמונת מצב מדויקת על האוכלוסייה הנדירה הזו.

רק בשנת 2018 ביצע צוות המחקר סקרים יומיים במשך 13 יום ברצף, ואסף כ- 870 תמונות של צדודית סנפיר הגב וסנפיר הזנב לצורך זיהוי הפרטים .התוצאות מעונת המחקר הראשונה איפשרו זיהוי של 63 לווייתנים שונים לפי סנפיר הגב, כולל 11 זוגות של אימהות וגורים.

צפו:

המסע המופלא של מחמל"י למוזמביק

הדולפינים של ארן

לקראת מוזמביק 2023

מסע למוזמביק ENG

אולי יעניין אותך גם:

מחקר לצמצום הפגיעה בדולפינים ע"י ספינות דיג

מחקרו החשוב של רותם תעסה במסגרת לימודי תואר שני באוני' חיפה עוסק בממדי הפגיעה של כבל סירות הדיג באוכלוסיות דולפיננים בים וכיצד לצמצם תופעה זו. צפו במצגת המחקר המרהיבה.

למידע נוסף ←

בהקמה: תערוכת שלדי לוויתנאים בחיפה

בחודש אוקט' 24 החלה הקמתה של תערוכה במוזיאון הלאומי הימי בחיפה, שבה יוצגו לקהל הרחב שלדים מתוך האוסף המשווה של מחמל"י באוניברסיטת חיפה, שנאספו ושוקמו על ידי חוקרי מחמל"י לאורך שנות פעילותה.

למידע נוסף ←

חוקרי מחמל"י מציגים בכנס החשוב בתחום

עמותת מחמל"י גאה לקחת חלק בכנס האקדמי החשוב בעולם לביולוגיה של יונקים ימיים - הוועידה הדו-שנתית SMM2024 שהתקיימה השנה בפרת', אוסטרליה, שם הוצגו הישגי העמותה במחקר, שחזור וחינוך. צפו בסרטון ובתמונות.

למידע נוסף ←