מחקר

המחקר במסגרת
עמותת מחמל"י

עד היווסדה של מחמל"י והתחלת פעילותה, המידע על הימצאותם של יונקים ימיים באגן המזרחי של הים התיכון הסתמך בעיקר על דיווחו של Marchessaux משנת 1980, שהתבסס על מידע שקיבץ מהספרות ומאוספי המוזיאון הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב והמוזיאון הבריטי להיסטוריה של הטבע.

החל משנת 1993 מקיימת מחמל"י מחקר מקומי, בחסותה האקדמית של אוניברסיטת חיפה ובמסגרת המכון ללימודי ים על שם רקנאטי (ולאחרונה גם התחנה לחקר הים על שם מוריס קאהן – שניהם בבית הספר למדעי הים על שם ליאון צ’רני) וכן בשיתוף אוניברסיטאות נוספות בארץ ובעולם. פעילות המחקר במסגרת העמותה הובילה לכמה גילויים מדעיים, בהם תיעוד ראשון של דולפין ממין סטנלה ארוכת חרטום במפרץ אילת וכן של דולפין מגובנן שעבר את

מסד הנתונים שבנתה מחמל"י לאורך השנים על אוכלוסיית היונקים הימיים באגן המזרחי של הים התיכון הוא יחיד במינו, והוא ממשיך להתעדכן כל הזמן הודות לפעילות חבריה ולשיתוף פעולה מתמיד מצד קבוצות שונות בציבור שלוקחות חלק בפעילות (כמו אנשי דיג, אנשי חיל הים ועוד). עד היום זיהו חוקרי מחמל”י באזור כ-150 דולפיננים מצויים.

מתוך פעילות מחמל"י בתחום המחקר

חוקרי מחמל"י מציגים בכנס החשוב בתחום

עמותת מחמל"י גאה לקחת חלק בכנס האקדמי החשוב בעולם לביולוגיה של יונקים ימיים - הוועידה הדו-שנתית SMM2024 שהתקיימה השנה בפרת', אוסטרליה, שם הוצגו הישגי העמותה במחקר, שחזור וחינוך. צפו בסרטון ובתמונות.

למידע נוסף ←

מחקר לצמצום הפגיעה בדולפינים ע"י ספינות דיג

מחקרו החשוב של רותם תעסה במסגרת לימודי תואר שני באוני' חיפה עוסק בממדי הפגיעה של כבל סירות הדיג באוכלוסיות דולפיננים בים וכיצד לצמצם תופעה זו. צפו במצגת המחקר המרהיבה.

למידע נוסף ←

פרויקט שלד הלווייתן מ"ניצנים"

בשנת 2019 החל פרויקט החילוץ ווהשימור הגדול ביותר של מחמל"י מאז הקמתה, כשפגר שלם של זכר לווייתן מצוי באורך 17 מטרים נסחף לחוף ניצנים. בתום פרויקט שימור, חילוץ ושחזור השלד במשך שנים ע"י חוקרי מחמל"י, השלד נתלה לתצוגה בספט' 24' ב"אקווריום ישראל" בירושלים.צפו בתמונות.

למידע נוסף ←

מחקרים אקדמיים בחסות עמותת מחמל"י

לאורך שנות פעילותה של מחמל"י בוצעו במסגרתה לא מעט מחקרים אקדמיים בחסותה של אוניברסיטת חיפה, במסגרת המכון ללימודי ים על שם רקנאטי בעתלית ובתחנה לחקר הים על שם מוריס קאהן – שניהם בבית הספר למדעי הים על שם ליאון צ’רני. מחקרים אלה הובילו לכמה גילויים מדעיים, בהם תיעוד ראשון במפרץ אילת של דולפין ממין סטנלה ארוכת-חרטום, ושל דולפין מגובנן שעבר את תעלת סואץ מהים האדום לים התיכון. להלן רשימת המחקרים שבוצעו ומתבצעים במסגרת העמותה.

למידע נוסף ←

גויית דולפין לא מזוהה נסחפה אל החוף

גויית דולפין נסחפה אל החוף באזור יבנה ונתגלתה על ידי אזרח שטייל על החוף ודיוור על הימצאה. צפו בתמונות.

למידע נוסף ←

סקרים שוטפים בחופי ישראל

לאורך חודשי האביב והקיץ, כשמי הים התיכון מאפשרים זאת וכשיש היתכנות להופעת פרטים לאורך חופינו, מבצעת העמותה סקרים שוטפים בחופי הארץ, מחוף ניצנים בדרום ועד חופי חיפה בצפון. לעתים קרובות נצפים יונקים ימיים במהלך הסיורים. צפו בתמונות ובסרטונים.

למידע נוסף ←

לווייתן גדול סנפיר בארכיפלג באזרוטו

צוות מחקר מטעם עמותת מחמל"י יצא ארבע פעמים ברציפות למוזמביק באפריקה, לביצוע מחקר פורץ דרך על אוכלוסיית הלוויתנים גדולי הסנפיר והדולפינים שחיים דרך קבע בארכיפלג באזרוטו. המחקר עקב אחרי אוכלוסיית היונקים הימיים באזור הייחודי והבתולי הזה של העולם, וסיפק כר נרחב ללמידה על אורחות החיים של הלוייתנים והדולפינים.

למידע נוסף ←

אמא וגור ממין דולפין מגובנן נצפו באילת

חוקרי מחמל"י תצפתו על שני דולפינים מסוג דולפין מגובנן - פרט בוגר וגור - אשר הגיעו לביקורים באזור המרינה באילת. מדובר בזיהוי ראשון מסוגו של מין זה באיזור הצפוני של מפרץ אילת.

למידע נוסף ←

דולפינה מגובננת במפרץ אילת

חוקרי מחמל"י מספקים תצפית ראשונה של דולפינה מגובננת - Indian Ocean Humpback Dolphin - בקצה מפרץ אילת. בקישור ניתן לצפות בצילומי רחפן של הצלם ג'ף רוזיו, המדגימים התנהגויות ציד. המחקר מוקדש לדולפינה אלה.

למידע נוסף ←