עמותת מחמל"י שואפת להגן ולשמר את היונקים הימיים דרך מחקר, חינוך והסברה.
אנו פועלים יחד עם חוקרים, מתנדבים וקהילות מקומיות לקידום פתרונות סביבתיים ושמירה על בתי הגידול הימיים.
הצטרפו אלינו לשימור המורשת הימית לדורות הבאים.
מחקר אוכלוסיות הלוויתנאים שעורכת מחמל"י במרחב הימי של ישראל הניב רצף של גילויים מדעיים ושפך אור גם על אוכלוסיות יונקים ימיים שטרם נחקרו בעבר. מחמל"י היא כיום גורם חשוב ומרכזי במאמצי השימור הבינלאומיים של לוויתנאי הים התיכון, מפרץ אילת והאוקיינוס ההודי.
הסיפור של מחמל"י מתחיל אי שם בשנת 1993, כשארבעה צעירים "משוגעים לדבר" – עוז גופמן, דני כרם, אורן סונין ובני שלזינגר – החלו לאסוף מסד נתונים על לוויתנאים בחופי ישראל וברחבי הים התיכון וגם במפרץ אילת. במקביל החלו להיאסף ולהימסר נתונים גם מדייגים ומכמורתנים, אנשי חיל הים ואפילו אזרחים שנתקלו בלוויתנאים, באמצעות תחנת רדיו אלחוט XT4, שפעלה באותו זמן תחת אגף הדיג של משרד החקלאות. הדיווח הראשון מתקבל מהמכמורתן “שחרזדה”, שמדווח על ארבעה דולפינים ממין לא ידוע שנצפים כ-3 קילומטרים מערבית למכון ווינגייט. כל הדיווחים מועברים לעוז גופמן, שמתחיל לבנות את מאגר המידע שישמש לימים את חוקרי מחמל”י.
כשנה מאוחר יותר, בשלהי 1994, מקבלת קבוצת חוקרים חסות אקדמית במרכז (לימים – המכון) ללימודי הים ע"ש ליאון רקנאטי בחיפה. שם גם מתחיל גופמן את המחקר ארוך השנים הראשון על דולפינים בישראל בנושא שינויים בדפוסי התנהגות של הדולפיננית האנקולית (Tursiops Aduncus) הבודדה “הולי”, שחיה מול חוף הכפר נואיבה-מזיינה שבסיני וחברותית מאוד עם בני האדם.
וכך מתגבשת, מוקמת ונרשמת עמותת מחמל"י – מרכז חקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל – שלחבריה חזון משותף: לחקור ולשמר את אוכלוסיית היונקים הימיים בישראל וסביבתה. בשנת 1997 בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה מכריז על מחמל"י כעל פרויקט מחקר רשמי של האוניברסיטה, שבמסגרתו מוקמת מעבדה לשימור שלדים של יונקים ימיים. במקביל מתחיל להתבסס האוסף המשווה של שלדי היונקים, שכיום נמצא במלואו במכון ללימודי ים ומושאל בחלקו ל"מרכז הדולפין והים באשדוד", שהוקם בשנת 2016 על ידי מחמל"י ומתופעל כיום על ידי עמותת דלפיס. האוסף מתעדכן לאורך השנים ועד היום, שכן פעילותה של עמותת מחמל"י נמשכת במלוא תנופתה גם כיום.
אותם ארבעה צעירים "משוגעים" הם כיום דוקטורים ופרופסורים, שעל ברכיהם גדלו מאז הקמת מחמל"י עוד עשרות חוקרי יונקים ימיים שכתבו ופירסמו עבודות מחקר רבות.
במסגרת פעילות העמותה השוטפת נערכים סקרים בקרבת החוף במטרה ללמוד את המין המקומי הנפוץ ביותר – הדולפינן המצוי וכן עדכון רשימות מיני הלווייתנאים באזור הפחות מתועד של האגן המזרחי של הים התיכון. העמותה מאיישת רשת חירום לאומית 24/7 לדיווחים בזמן אמת על אודות יונקים ימיים במצוקה, צפים או כאלה שהוחפו, וכן מפעילה מתקן אישוש לחיות פצועות או חולות. במקרה של איסוף יונקים שאינם בחיים, מחמל"י מבצעת נתיחות שלאחר המוות כדי לבחון גיל, הרגלי תזונה באמצעות בחינת תוכן הקיבה, סיבת מוות אפשרית, מצב בריאות כללי ורמת מזהמים ברקמות. דגימות של הרקמות נשלחות למעבדות בישראל ומחוצה לה לאנליזה ולאבחון.
העמותה פועלת להעלאת המודעות הציבורית לחשיבות הנושאים האקולוגיים המשפיעים על הדולפינים במזרח התיכון ועל הרבגוניות הימית בעולם כולו, על ידי מתן ראיונות לתקשורת, הרצאות ציבוריות, דוכני מידע ומרכזי פעילויות בתערוכות וימים "ירוקים" ותוכניות תוכניות חינוכיות שונות, לאוכלוסיה מגיל הגן ועד למוסדות אקדמיים.
עמותת מחמל״י פועלת כדי לחקור, להציל ולשמר את אוכלוסיות היונקים הימיים בכלל ויונקים מסדרת הלווייתנאים בפרט, החיים לאורך חופי ישראל וחופיהן של מדינות האזור. היונקים הימיים משקפים את מצב הסביבה הימית, שלה כידוע השלכות משמעותיות על הסביבה בכללותה כמו גם על בריאות האדם. עצם קיומם של יונקים ימיים בים הוא נכס שעלינו לדאוג שלעולם לא ייעלם מהנוף הימי שלנו. ישראל היא מהמדינות הבודדות באגן הים התיכון שאינן חתומות על אמנת ACCOBAMS – האמנה לשימור לווייתנאים בים התיכון ובים השחור, ומלבד החוק המכריז עליהם כעל מינים מוגנים אין כיום בישראל כל חקיקה או פעולה רשמיים הדואגים לשימור היונקים הימיים בישראל. תוכנית הפעולה של מחמל"י נועדה להעלות על סדר היום הציבורי את ההגנה על היונקים הימיים באזורנו ועל בתי הגידול שלהם, לפיקוח על אוכלוסיות אלה ולקידום חינוך וחקיקה לגביהן, כדי להגן עליהן מפני אינטרסים והתנהגויות שמסכנים את המשך קיומן דוגמת קידוחי גז, דיג במכמורות, זיהום הים בדרכים שונות ועוד.
לאורך השנים מחמל״י פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם משרדי ממשלה, אוניברסיטאות, מוסדות מחקריים, אקדמיים והתנדבותיים העוסקים במחקר יונקים ימיים בארץ ובעולם, לכתיבת תוכנית פעולה כלל ארצית לשמירה על היונקים הימיים. בישראל משתפת מחמל"י פעולה בין היתר עם החברה להגנת הטבע, עם רשות שמורות הטבע והגנים, עם עמותת צלול ועם משרד החקלאות, כדי לשמור על הים ולשמר אותו כמקום שבו יכולות לשרוד ואף לשגשג אוכלוסיות בעלי החיים השונות המתגוררות בו, ובראשן אוכלוסיות היונקים הימיים המועדים להכחדה.
בתור "האמא והאבא" של המחקר העוסק ביונקים ימיים בחופי ישראל, הים התיכון ואזורים נוספים בעולם, עמותת מחמל"י מבקשת להותיר חותם כגוף ידע אדיר שנאסף לאורך עשרות שנות עבודה בים ומחוצה לו, שמטרתו לשמש גם את חוקרי העתיד ולאפשר המשכיות המחקר והשימור של בעלי החיים הנפלאים והחשובים האלה.
כאמור, את אבן הפינה לפעילות העמותה הניח בתחילת שנות ה-90 גרעין של ארבעה מייסדים. כיום מכהנים בעמותה כמה ממלאי תפקידים (נשיא, מנכ"ל ויו"ר) וכן פעילים בה עוד מספר חברי ועד וחוקרים. בנוסף על ממלאי התפקידים השונים, מחמל"י נהנית משיתוף פעולה רב שנים עם חיל הים ועם ציבור הדייגים והאזרחים אוהבי הים ודייריו, כדי לקבל באופן שוטף דיווחים על יונקים שנצפו ביום.
כל הפעילים בעמותה, למעט רואה החשבון של העמותה, פועלים בהתנדבות מלאה.
עמותתנו שואפת להגן ולשמר את היונקים הימיים דרך מחקר, חינוך והסברה.
אנו פועלים יחד עם חוקרים, מתנדבים וקהילות מקומיות לקידום פתרונות סביבתיים ושמירה על בתי הגידול הימיים.
הצטרפו אלינו לשימור המורשת הימית לדורות הבאים.
זה למעלה מ-30 שנה שחוקרי מחמל"י שטים שכם אל שכם עם המכון ללימודי הים על שם ליאון רקנאטי באוניברסיטת חיפה, מכון מחקר העוסק בחקר עברו של האדם והקשר בין האדם וסביבתו הימית והחופית. העמותה לוקחת חלק פעיל בחזון של בית הספר, להכשיר את הדור הבא של חוקרי הים, לחקור וללמד את ההיבטים השונים של הסביבה הימית ולהבטיח פיתוח בר קיימא של משאביה למען רווחת החברה הישראלית.
כחלק משיתוף פעולה פורה זה, לאורך שלושת העשורים האחרונים מקיימים חוקרי מחמל"י את עבודותיהם האקדמיות (תארים שניים ושלישיים) במסגרת המכון. בנוסף, אוסף השלדים העצום שיצרה עמותת מחמל"י עבור המכון מצוי בקמפוס ומהווה נכס יוצא דופן ויחיד במינו.
כמו הים, שאף פעם לא נח,
גם אנחנו בעמותת מחמל"י פעילים למען היונקים הימיים 24/7.
אז אל תהססו ליצור איתנו קשר כדי לדווח, לעדכן, להצטרף, להשתתף, או לתרום לעמותה.
נשמח מאוד לשמוע מכן.ם.