ההכרזה של ‘ICUN’ היא צעד משמעותי בדרך לשימור דולפיני ישראל

בתום תהליך ארוך הכריזה ועדת המומחים העולמית על אזור בישראל כחשוב לדולפינן המצוי ולדולפין המצוי – הישג משמעותי ביותר למחמל”י. ד”ר אביעד שיינין מסביר על התהליך ועל יישומו בשטח, ומייחל ליום שבו ישראל תצטרף לאמנה הבינלאומית לשימור הלוויתנאים

צילום: מחמל"י

ישראל היא מהמדינות הבודדות באגן הים התיכון שאינן חתומות על האמנה הבינלאומית לשימור לווייתנאים בים התיכון ובים השחור (ACCOBAMS). אבל, עובדה זו לא מנעה מעמותת מחמל”י (מרכז חקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים) הישראלית להמשיך ולפעול למען היונקים הימיים ולקדם חקיקה שתגן עליהם.

ב-2017 התקבלה בשורה משמחת במיוחד עבור היונקים הימיים בישראל: ארגון ה-IUCN, האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע, הכיר במסקנות כוח המשימה המיוחד IMMA, לו היתה שותפה גם מחמל”י, והכריז על מימי החופים של ישראל כעל אזור חשוב לשני מיני הדולפינים החיים בהם דרך קבע: הדולפינן המצוי והדולפין המצוי. הכרזה זו, המהווה הישג חשוב מאין כמוהו לעמותה, התבססה בין היתר על מאגר המידע העצום שיצרו חוקרי מחמל”י ואוניברסיטת חיפה במשך כ-30 שנות מחקר דולפינים לאורך חופי ישראל.

“התגשמות של חלום”
היוזמה להגדיר אזורים חשובים ליונקים ימיים בעולם (IMMA – Important Marine Mammal Area) נולדה בעקבות הצלחת מיפוי האזורים החשובים לציפורים (IBA – Important Bird Area). הגדרות כוח המשימה לשימור יונקים ימיים (The Marine Mammal Protected Area Task Force) מבוססות על פרוטוקול מדעי סדור, שמסתמך על מידע (Data) בלבד – ללא כל שיקולים גיאופוליטיים עולמיים או מקומיים (כפי שקיימים לרוב בתהליכים להגדרת שמורות טבע יבשתיות וימיות). כוח המשימה החל את מלאכתו בים התיכון מתוך מטרה להגדיר בהמשך גם אזורים חשובים נוספים ברחבי העולם. הליך ההכרזה היה ארוך ומקיף, ותחילתו היתה בשליחת הצעות (בהן גם הצעותיה של עמותת מחמל”י) להגדרת אזורים חשובים ליונקים הימיים. בהמשך התכנסה ועידת מומחי יונקים ימיים עם נציגים מכל המדינות השוכנות באגן הים התיכון, מרביתם חוקרי יונקים ימיים בפועל. מדינות, שבהן אין מחקר יונקים ימיים מסודר, שלחו כנציגים אנשי ממשל העוסקים בים. “במשך שלושת ימי הוועידה, שהתקיימה על רקע חופיו המרהיבים של האי כרתים, ישבתי סביב שולחן עגול עם 33 נציגים מכל מדינות אגן הים התיכון, בהן גם סוריה, לבנון, מצרים, לוב וטורקיה. מבחינתי היתה זו התגשמות של חלום: לדבר בפורום כזה על הקריטריונים השונים לבחירה של כל אזור ואזור תוך התייחסות למיני היונקים הימיים הנפוצים”, מספר ד”ר אביעד שיינין, מנהל מרכז הדולפין והים ומנהל פרויקט טורפי-על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים בבית ספר למדעי הים ע”ש צ’רני באוניברסיטת חיפה.

“גאים על ההכרה של הגוף העולמי”
 המלצות ועדת המומחים המקומית לים התיכון הועברו לוועדת מומחים עולמית ובלתי תלויה שהיא החותמת הסופית להכרזה על IMMA. לאחר תהליך שארך יותר משנה, הוכרז אזור חשוב אחד בישראל, שכולל את מדף היבשת של הים התיכון בארץ, בעבור שני מיני הדולפינים החופיים שחיים, מתרבים וניזונים באופן קבוע בסביבה זו – הדולפינן המצוי (Tursiops truncatus) והדולפין המצוי (Delphinus delphis). ההכרזה התבססה, כאמור, על המידע שנאסף ופורסם בידי חוקרי מחמל”י ואוניברסיטת חיפה בשני העשורים האחרונים. המידע מסתמך על תיעוד של יותר מ-350 מקרי החפה של יונקים ימיים משנת 1993, מעל ל-25 אלף קילומטר של סקרי יונקים ימיים חופיים, שבהם קיימנו מעל 250 תצפיות של יונקים ימיים החל משנת 1998.

“אנחנו מאוד גאים על ההכרה של הגוף העולמי הזה בפועלנו. זהו, למעשה, האזור היחידי שהוכרז במזרח הים התיכון ובדרומו, ומדובר בעדות לחסך העצום במחקר ובמידע על יונקים ימיים באגן הלבנט ודרום הים התיכון – כפי שניתן להיווכח במאמר המקיף על מאמץ סקרי היונקים הימיים בים התיכון, שהיינו שותפים בכתיבתו (Mannocci et al. 2018)”, אומר ד”ר שיינין ומוסיף: “חיזוק נוסף למהלך של הגדרת כוח המשימה IMMA על ידי ה-IUCN התקבל כאשר באוקטובר 2017 אומצו הגדרות ה-IMMA על ידי 120 נציגים מהמדינות שחתומות על האמנה למינים נודדים (CMS), שמגדירה את מיני בעלי החיים הנודדים שיש לשמור עליהם. אמנה עליה חתומה גם ישראל”. יישום ההכרזה בפועל באפריל 2017 פרסמה עמותת מחמל”י “תוכנית פעולה לשימור יונקים ימיים בישראל”, שנועדה להעלות על סדר היום הציבורי את ההגנה על היונקים הימיים באזורנו ועל בתי הגידול שלהם, ולקדם חקיקה בנושא. התוכנית נכתבה בידי ד”ר ג’יובאני ביארצי (Giovanni Bearzi), בסיוע חוקרי מחמל”י. ד”ר ביארצי הוא חוקר יונקים ימיים ומומחה בעל שם עולמי לשימור יונקים ימיים וכתיבת תוכניות פעולה לשימורם. התוכנית מציגה בין השאר דרכי פעולה מומלצות לשימור היונקים הימיים באזורנו. התוכנית תורגמה לעברית והופצה בקרב קובעי מדיניות ובעלי עניין. “חודשיים לאחר פרסום תוכנית הפעולה של מחמל”י, ביוני 2017, כתבנו עבור רשות הטבע והגנים תוכנית ניטור ליונקים ימיים בישראל. זאת, במטרה לקדם את המחקר האקולוגי ארוך הטווח של היונקים בישראל ולהוביל לשימור טוב יותר שלהם. התוכנית הועברה לאישור מומחי אמנת ברצלונה ואושרה על ידם עם הערות מינוריות. כמו כן, היא התווספה על ידי אגף ים וחופים של המשרד להגנת הסביבה לעדכון הצעת תכנית הניטור הלאומית, וכעת ממתינה לאישור תקציבי. למרות כל אותם הישגים, נותרה עוד כברת דרך לשימור היונקים הימיים באזורנו. כל עוד מדינת ישראל ממשיכה להיות מהמדינות הבודדות (יחד עם רוסיה ובוסניה) שאינן חתומות על אמנת ACCOBAMS הבינלאומית, זהו כתם שחור ותעודת עניות לישראל. עמותת מחמל”י, יש לציין, הינה חברה בגוף המדעי של האמנה, וד”ר דני כרם (נשיא העמותה) היה חבר בוועד המדעי של האמנה מראשית דרכה. כיום ד”ר אביעד שיינין משמש חבר בוועד המדעי של ACCOBAMS. בתקווה שהמאמץ המשותף, בהובלת רשות הטבע והגנים, יניב חתימה בהקדם של ישראל על אמנה זו.

לשיתוף הכתבה:

הצטרפו לקבלת עדכונים

עוד כתבות על פעילות עמותת מחמל״י

Timeline

פודקאסט (הסכת) ראשון של מחמל”י

אנו מתרגשים להציג ולשתף בפניכם את הפודקאסט (הסכת) הראשון של מחמל”י !! 💙🐬🐋💙בפודקאסט ריכזנו עבורכם את עיקרי הדברים על השנה החולפת-דולפינים ולוויתנים נדירים בתצפיות מרהיבות

Timeline

כלב ים נצפה היום בחוף הדרומי בהרצליה

אחרי תקופה ארוכה ללא דיווחים. קיבלנו במחמל’י היום בבוקר דיווח של חותר סאפ שיצא לחתירה מהרצליה לכיוון ת”א. רועי לודמיר דווח על תצפית כלב ים

Timeline

תומר, הדולפין הבודד מאילת נצפה השבוע שוב

זה תומר. הדולפין הבודד מאילת נצפה השבוע שוב. אנו עוקבים אחריו במשך שנה וארבעה חודשים. הדולפין החברותי המכונה “תומר” שוחה לסירוגין עם שחיינים בחופי אילת.

דולפינים נצפו מול שיקמונה
Timeline

דולפינים נצפו מול שקמונה

להקה של 5-7 פרטים תועדה היום מול הכנסיה בשקמונה, חיפה. צילום: תומר הנדל. https://immrac.com/wp-content/uploads/2020/11/VID-20201108-WA00041.mp4https://immrac.com/wp-content/uploads/2020/11/VID-20201108-WA00031.mp4