תצפית נדירה: להקת דולפינים ממין גרמפוס אפור (Risso’s dolphin) תועדה אתמול בשעות הצהריים מול חופי חיפה.
הלהקה נצפתה במהלך הפלגת מחקר בים עמוק שנערכה מעל גבי ספינת המחקר “שיקמונה”, במסגרת שיתוף פעולה ייחודי בין עמותת מחמל”י לבין חברת “נחשון עבודות ימיות”. וזאת, במסגרת פעילות של בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה.
התצפית הנדירה כללה חמישה דולפינים ממין של מים עמוקים, גרמפוס אפור. הדולפינים נצפו במרחק של 11 מייל מערבית לראש כרמל. בעומק של כאלף מטרים זיהה ד”ר עוז גופמן, מנהל פרויקט הדולפינים של מחמל”י באוניברסיטת חיפה, המכון ללימודי ים ע”ש רקנטי, קפיצות מחוץ למים של אחד הפרטים בלהקה. כעבור כמה שניות, כשהספינה שינתה כיוון לעבר הדולפינים, הגיעו ארבעה דולפינים בוגרים, ובהם גם גור צעיר אחד.
הלהקה רכבה מספר שניות על גל החרטום של הספינה ואז המשיכה לדרכה.
הגדול מבין מיני הדולפינים
אורכו של הגרמפוס האפור מגיע לככדי ארבעה מטרים, והוא נחשב לאחד הגדולים מבין מיני הדולפינים. ראשו עגול וחסר חרטום, ויש לו קמט מאונך מרכזי שנמתח מפתח הנשימה ועד לשפה העליונה. הבדל בולט נראה בין קדמת הגוף הרחבה ומגושמת שלו לבין הזנב הדק יחסית. סנפיר הגב שלו משולש, ואורכו (כחצי מטר) ביחס לאורך הגוף הוא אולי הגדול שבלוויתנאים.
צבעם של הגרמפוסים הצעירים אפור כהה, אך עם השנים הוא מתבהר והופך לאפור בהיר ואף ללבן, בעיקר בשל הצטברות שריטות שיני בני מינם וצלקות של כפתורי הצמדה של תמנונים.
הגרמפוסים נצפים לרוב בעומקים של 1,000-300 מטרים, מעל שיפועי מדף יבשת תלולים. זו הסיבה לכך שהתצפיות עליהם ברצועת החוף הים-התיכונית נחשבות נדירות.
הגרמפוס מסוגל לצלול למשך כחצי שעה, אך לרוב צולל למשך כשתי דקות ועולה לפני המים לנשום עשר פעמים לפני שהוא צולל בשנית.