כדאי לדעת: מין זה של דולפינים, החי בים הפתוח, הוא מראה נדיר בים התיכון. באזורנו נצפה פעמים בודדות בלבד ובמרחק גדול מאוד מהחוף. התצפית המתועדת הראשונה הידועה באזור היתה של מחמל”י, במרץ 2003, ונראתה בה להקה של כ-20 פרטים, 70 קילומטר מול חופי צפון ישראל. בינואר 2019 נצפתה להקה במפרץ אילת, שהתקרבה אל החוף עד כדי מרחק של 300 מטר בלבד. אוכלוסיית העב-שן בעולם מונה כ-80 אלף פרטים.
סכנות עיקריות: מין זה מוגדר בסכנת איום (NT) בידי ארגון IUCN העולמי. עיקר הסיכון למין טמון בזיהום המים על ידי פסולת תעשייתית וצבאית, דייג וחיסול מלאי מזון.
מזון: ניזון מדגים גדולים ודיונונים אך כמו קרובו, הקטלן – גם מדולפינים ומלווייתנים אחרים, ומכאן גם שמו.
רבייה: העב-שן מגיע לבגרות מינית בגיל 8-14 שנים. היריון הנקבה נמשך כ-16 חודשים והגור, שנולד באורך של כשני מטרים, יונק במשך כשנתיים. במהלך השנה כולה יש המלטות, אך השיא נמדד בעונת החורף. בין המלטה להמלטה יש מרווח של עד שבע שנים.
תוחלת חיים: כ-60 שנה.
סימנים מזהים בים: העב-שן הוא הלוויתנאי השחור היחידי שרוכב על גל חרטום. הוא חי במים עמוקים (כ-1,000 מטר), ולרוב פעיל בשעות היום ועל פני המים. אורך גופו 5-6 מטרים, והוא גמיש וחברותי. צבעו שחור, ראשו מוארך (סגלגל למעלה וחרוטי מהצד) והוא חסר חרטום.
במרכז גופו סנפיר גב קטן וחרמשי, ויש לו סנפיר חזה אופייני ובליטה מרכזית בשפה הקדמית. לרוב נצפה העב-שן בלהקות המונות 10-20 פרטים.
סימנים מזהים ביבשה: אין מקום לטעות בצורת הראש והסנפירים של העב-שן. שיניו גדולות וחרוטיות, 8-12 שיניים בכל חצי לסת, ומשקלו המירבי 1,360 קילוגרם.