גרמפוס אפור

Risso’s dolphin (Grampus griseus)

גרמפוס אפור. צילום: יאלי מבורך

צילום: יאלי מבורך

כדאי לדעת: מין של מים עמוקים נפוץ בים התיכון, אך באזורנו נצפה בעיקר במהלך הפלגות בין ישראל וקפריסין ובמפרץ אילת. אין כיום נתונים על גודל האוכלוסייה העולמית של הגרמפוס האפור, אך כנראה שמדובר במאות בודדות של אלפים.

סכנות עיקריות: קטגוריית הסיכון של המין גרמפוס אפור מוגדרת כיום ללא חשש (LC) בידי ארגון IUCN העולמי. עיקר הסכנות למין טמונות בפעילות האדם, המשפיעה על אזורי מחייתו.

מזון: הגרמפוס ניזון כמעט אך ורק מדיונונים (בעיקר כאלה החיים בעומקים בינוניים), ולרוב בשעות הלילה.

רבייה: אין כמעט מידע. גור נולד באורך של 1.5 מטרים, במשקל לא ידוע.

תוחלת חיים: למעלה מ-30 שנה.

סימנים מזהים בים: בלטינית פירוש שמו הוא “דג גדול אפור”, ואכן, אורכו של הגרמפוס האפור מגיע לכארבעה מטרים ונחשב לאחד הגדולים מבין מיני הדולפינים. ראשו עגול וחסר חרטום, ויש לו קמט מאונך מרכזי שנמתח מפתח הנשימה ועד לשפה העליונה. הבדל בולט נראה בין קדמת הגוף הרחבה ומגושמת שלו לבין הזנב הדק יחסית. סנפיר הגב שלו משולש, וגובהו (כחצי מטר) ביחס לאורך הגוף הוא אולי הגדול שבלוויתנאים.

צבעם של הגרמפוסים הצעירים אפור כהה, אך עם השנים הוא מתבהר והופך לאפור בהיר ואף ללבן, בעיקר בשל הצטברות שריטות שיני בני מינם וצלקות של כפתורי הצמדה של תמנונים.

הגרמפוס נצפה לרוב בעומקים של 300-1,000 מטר, מעל שיפועי מדף יבשת תלולים, בלהקות של עשרות פרטים. הוא אינו חברותי במיוחד, אך לרוב מאפשר קירבה. כמו כן לא נוהג לרכב על גל חרטום, אך שוחה לעתים במקביל לכלי השיט. הוא מסוגל לצלול למשך כחצי שעה, אך לרוב צולל למשך כשתי דקות ועולה לפני המים לנשום עשר פעמים לפני שצולל בשנית.

סימנים מזהים ביבשה: מעבר לכל הנ”ל, לבוגרים אין שיניים בלסת העליונה ויש 1-7 שיניים בחצי הלסת התחתונה. משקל פרט בוגר מגיע לכ-400 קילוגרם.