מעל ל-2,700 נציגים מ-90 מדינות ברחבי העולם, בהם שמונה מחוקרי מחמל”י, משתתפים בימים אלה בכנס היונקים הימיים הגדול בכל הזמנים, שמתקיים בברצלונה, ספרד.
כנס World Marine Mammal Conference, שנפתח הבוקר וצפוי להימשך עד שישי הקרוב, הוא תוצר של איחוד בין שני גופים: Marine Mammal Society ו-European Cetaceans Society. עד היום גופים אלו קיימו כנסים שנתיים נפרדים, וכעת התאחדו לכנס משותף במטרה לשפר את איכות המחקר על היונקים הימיים בקרב הקהילה המדעית העולמית.
בחודש אוגוסט האחרון התבשרנו במחמל”י על אישור השתתפותם בכנס של שמונה מבין חוקרי העמותה:
ד”ר דני כרם – נשיא מחמל”י, עמית מחקר בביה”ס למדעי הים באוניברסיטת חיפה, מורה ומנחה חוקרים ביולוגים זה יותר משלושה עשורים. כרם הוא ראש מחקר וחוקר בכיר במכון לרפואה ימית (מר”י) בדימוס ועמית מחקר במכון ללימודי ים ע”ש רקאנטי באוניברסיטת חיפה.
ד”ר אביעד שיינין – חבר הוועד המנהל של הכנס ואחראי על פרסי הסטודנטים שמציגים בו. שיינין אחראי על מחקר ארוך טווח של אוכלוסיית הדולפינים מטעם מחמל”י, ריכוז הפעילות הימית של “המארג” ויו”ר מחמל”י בין השנים 2016-2003. כיום שיינין הוא מנהל מרכז הדולפין והים, הגוף החינוכי של מחמל”י באשדוד, ומנהל תחום טורפי-על במרכז מוריס קאהן לחקר הים באוניברסיטת חיפה. בנוסף, שיינין משמש חבר בוועדה המדעית של אמנת ACCOBAMS לשימור היונקים הימיים בים התיכון, חבר בוועד המנהל של ECS (European Cetacean Society) וחבר בוועדת המומחים של IWC בנושא החפות.
ד”ר עוז גופמן – מציג בכנס את מחקרו בנושא אוכלוסיית הלווייתנים גדולי הסנפיר (Megaptera novaeangliae) במוזמביק. גופמן הוא מנכ”ל העמותה וממקימיה, מנהל פרויקט הדולפינים במכון ללימודי ים ע”ש רקאנטי אוניברסיטת חיפה, ומנהל פרויקט מחקר הלווייתנים גדולי הסנפיר באפריקה, HRPBM.
ד”ר מיה אלסר – יו”ר מחמל”י ועמיתת מחקר במכון ללימודי ים באוניברסיטת חיפה. השתתפה בסדנה שעסקה בהגדרת דרכים ליישום אסטרטגיה אזורית לשימור כלב הים הנזירי הים-תיכוני במדינות עם תצפיות נדירות. לדברי ד”ר אלסר, הסדנה מהווה רק פתיח להמשך הפעילות האזורית, בתקווה שזו תביא להבנה מהיכן מגיעה אלינו כלבת הים שנצפית בישראל מעת לעת, ולפתרון השאלה האם צפויים להגיע כלבי ים נוספים בעקבותיה.
יותם צוריאל (סטודנט לתואר שלישי) – מציג את מחקרו בנושא חלוקת משאבים בין שני מיני דולפינים חופיים בדרום ישראל.
אייל ביגל (סטודנט לתואר שלישי) – מציג את מחקרו בנושא שימוש במל”ט לסקר אווירי של יונקים ימיים בשיתוף אוניברסיטת מורדוך באוסטרליה .
אורי גלילי (סטודנטית לתואר שני) – הציגה את מחקרה בנושא תפוצה מרחבית של דולפינים חופיים בישראל .
יאלי מבורך (סטודנטית לתואר שני) – מציגה את מחקרה בנושא זיהוי דולפינים פרטניים בעזרת תצלומים של סנפירי הגב. מבורך היא מתנדבת פעילה במחמל”H מאז 2009 והחל מ-2017 מרכזת פרויקט אימוץ הדולפינים של העמותה. בנוסף, היא חלק מהצוות המנהל של קטלוג הדולפינים המוכרים לחוקרי העמותה.
הכנס העולמי הציע הזדמנות פז לנהל דיאלוג בין-תחומי ובין-תרבותי בין מדענים, מנהלים, קובעי מדיניות, מחנכים ותלמידים מכל רחבי העולם, במטרה לטפח שיתופי פעולה בינלאומיים שישפיעו על הבנתנו במדע ושימור היונקים הימיים.