מחמל"י באפריקה
מחקר ליווייתנאים בארכיפלג בזארוטו, מוזמביק
החל משנת 2018 יוצאת משלחת ישראלית בראשותו של ד”ר עוז גופמן מהמכון ללימודי ים בית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה למוזמביק  לחקור לוותינים גדולי סנפיר ובעיקר את הקשר בין אימהות וגורים.
זהו מחקר ראשוני פורץ דרך של אוכלוסייה באזור ייחודי שעד כה טרם נחקרה, והוא יהווה בסיס למחקרים עתידיים באזור זה.
מחקר לויתנים גדולי הסנפיר Humpback whales (Megaptera novaeangliae) במוזמביק עוסק בחקר אוכלוסייה של לויתנים 1C שטרם נחקרה, באזור Greeding Ground בארכילפלג בזארתו, מוזמביק שבאוקיאנוס ההודי. לוויתנים גדולי סנפיר בחצי הכדור הדרומי נודדים מאנטרקטיקה הקרה צפונה, לאוקיאנוס ההודי, כדי להזדווג. בדרך חזרה הם עוצרים וגם צמים שלושה חודשים בארכיפלג באזרוטו במוזמביק, כאשר הם עוסקים בעיקר בחינוך וגידול הגורים שלהם. זו תקופה מצוינת לחקור אותם, לבדוק את התנהגותם ומבנה הלהקות, למפות את האוכלוסייה ולעקוב אחרי מצבה. שכן אנחנו אחראים להצטמצמות האוכלוסייה המדהימה הזו. ההתחממות הגלובלית, מצבו העגום של האוקיאנוס ודיג יתר, כולם פגעו משמעותית גם באוכלוסיית היונקים הימיים.
המחקר כולל שימוש באמצעים טכנולוגיים חדשניים הכוללים רחפניים, מכשיר הקלטה תת מימים הידרופונים ומצלמות תת- ימיות צמודות לדופן הסירה. כל המכשירים הם אך ורק ועל מנת לאסוף נתונים על האוכלוסייה. מצורפת רשימת הציודים המשמשים את משלחת המחקר.
כל ליוויתן יצולם מעל המים, ועל-פי טביעת סנפיר ייחודית שלו, יינתן לו שם שיוכר בקהילה הבינלאומית סקרים שיערכו בשנים הבאות יוכלו לתת תמונת מצב מדויקת על האוכלוסייה הנדירה הזו.
צוות המחקר בשנת 2018 ביצע סקרים יומיים במשך 13 ימים והצוות אסף גם 872 תמונות של צדודית סנפיר הגב וסנפיר הזנב לצורך זיהוי הפרטים – Photo-ID .
התוצאות מעונת המחקר הראשונה אפשרה זיהוי של 63 לוויתנים שונים לפי סנפיר הגב , כולל 11 זוגות של אמהות וגורים. דווקא שלב הביניים, בו שוהים הלוויתנים כמשפחה ומחנכים את הגורים לא תועד ו/או נחקר מספיק. משלחת המחקר הישראלית בחרה אוכלוסייה זו למחקר הראשון שלה מחוץ לישראל, ואת התקופה הזו כדרך לתיעוד האוכלוסייה כולה.